معنا ومفهوم ولایت
معنا و مفهوم ولایت
کلمه ولایت در زبان عربی یک معنی اصلی دارد و معنای دیگری که از این اصل ریشه گرفته اند و شاخه های این معنی اند. معنی اصلی کلمه،« ولاد و ولاء»، یعنی در پی یکدیگر قرار گرفتن و پهلوی هم بودن دو چیز بطوریکه هیچ چیز این دو را از هم جدا نکند.
ولایت به معنای اتصال و قرب است و این کلمه گاهی در امر معنوی به کار رفته می شود و گاهی در امور مادی و جسمانی به دو امری که پس از یکدیگر واقع می شوند می گویند بین آنها توالی است و دو حادثه که پشت سرهم اتفاق می افتد بینشان موالات است. یک سلسله حوادث که هر یک از دیگری رخ میدهد متوالی می گویند. پس توالی و موالات، عبارت از ارتباط حوادث با یکدیگر و قرب هر حادثه با حادثه ی دیگر است.
وجود ارتباط بین امور متوالی ضروری است، بگونه ای که اگر بین دو شی هیچ گونه ارتباطی وجود نداشته باشد و هم چون سنگی در کنار هم باشد، رابطه ی ولایی بین آن دو بی معناست.
امام باقر (ع) می فرمایند: « به اندازه ای که برای ولایت در دین سفارش شده است برای هیچ چیز دیگری فریاد زده نشده است».
اگر بخواهیم ولایت را ساده معنی کنیم یعنی بفهمیم خداوند در تمامی عرصه ها از ما بیشتر می فهمد من و شما بعضی اوقات حرفهای دکترها و کارشناسان و… را قبول می کنیم اما حرف خدا را که خالق عالم است قبول نداریم جای تأسف است.
در دایره خانواده دو ولایت داریم، ولایت شوهر بر زن، ولایت پدر بر اهل خانه. ولایت همواره با 3 عامل قدرت، حکومت و بزرگی همراه است. خداوند ولی است و قدرت او از همه بیشتر است، حکومت خداوند فراتر از هر چیز بوده و عظمت و بزرگی او نیز بسیار زیاد است.قدرت، حکومت و بزرگی با لذات جاذبه ای نداشته و ممکن است دافعه نیز ایجاد کند اما اگر این 3 عامل با ویژگی هایی همراه شوند جاذبه ایجاد می کنند:
1. محبت ویژگی که قدرت را جذب می کند.
2. عدالت ویژگی که حکومت را جذب می کند.
3. سخاوت ویژگی که بزرگی را جذب می کند.